Wat zijn de juiste afmetingen voor stoelen?

Geplaatst op 27-04-2022

Allereerst: de perfecte maat voor stoelen bestaat niet, omdat wij mensen ook niet gestandaardiseerd zijn. Eigenlijk heeft iedereen zo zijn eigen voorkeuren. We laten je zien welke afmetingen belangrijk zijn bij het kopen van een stoel en waar je op moet letten. Naast de afmetingen van de stoel zelf, hangt er ook veel af van je tafel.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor mijn stoelen?

Of u uw stoelen nu in een showroom, in een meubelzaak of online koopt, gebruik voordat u beslist het meetlint om grip op uw tafel te krijgen, zodat alles daarna in elkaar past.

De zithoogte ligt in het bereik van 40 tot 50 cm, het gouden midden van 45 cm wordt als gebruikelijk beschouwd. De juiste maat hangt ook af van je lengte en de tafel waar je aan zit. Langere mensen zijn beter af met een hogere zithoogte. U zit goed als u uw benen comfortabel haaks op de vloer kunt plaatsen. Er moet minimaal 20, liefst 28-30 cm tussen de zitting en de onderkant van je tafel zitten, zodat je comfortabel kunt staan ​​en je niet verkrampt voelt. De afstand van 28 cm tot het tafelblad is ook belangrijk, zodat de verhoudingen van de stoel en de tafel behouden blijven - anders zit je ofwel te hoog of te laag, wat voor een irritant zitgevoel zou zorgen.

Voor comfortabel zitten plannen stoelontwerpers doorgaans met een zitbreedte van 45 cm. Ruimer ontworpen eetkamerstoelen zijn vaak nog breder, wat meer comfort betekent, vooral voor mensen met een sterk postuur. Als je de ruimte aan tafel plant, reken dan met 60 cm breedte per eethoek, zodat iedereen genoeg ruimte heeft om zich ongehinderd te bewegen. Let vooral op hoeveel ruimte er tussen de tafelpoten is - het zou erg vervelend zijn om niet alle stoelen onder de tafel te kunnen schuiven als een poot of frame in de weg zit. Bij twijfel opnieuw meten! Vooral fauteuils en eetkamerstoelen zijn soms groter dan 60 cm - zorg dus altijd voor wat bewegingsruimte en het verplaatsen van stoelen. De stoelen mogen niet te dicht bij elkaar staan ​​om bewegingsvrijheid aan tafel te garanderen.

De juiste zitdiepte hangt af van de lengte van uw bovenbeen. Als je op de achterste rand van je stoel zit, moet er nog een centimeter of twee over zijn. Natuurlijk zit je niet altijd achterin, maar je stoel moet je in ieder geval niet dwingen om op het randje te gaan zitten. Dit is vooral belangrijk voor kleinere tijdgenoten.

Wat de hoogte betreft, is er bij stoelen met armleuningen maar één aspect waar je op moet letten: ze moeten onder de tafel kunnen worden geschoven. Meet dus met je meetlint hoeveel centimeter er tussen de vloer en de onderkant van de tafel zit. Kijk bij het bestellen van de tafel of je deze waarde kunt vinden (of bereken dit aan de hoogte en dikte van het tafelblad). Vergelijk deze maat met de hoogte van de armleuning - alleen zo weet je zeker dat je eetkamermeubels goed bij elkaar passen.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor mijn stoelen?

Voor wat betreft het vloeroppervlak rekent men doorgaans 45 cm breed en 50 cm diep per eetkamerstoel. Zoals hierboven vermeld reken je voor een eethoek aan tafel een royale 60 cm per persoon zodat iedereen voldoende ruimte heeft. Aan alle kanten van de eettafel waar stoelen staan, moet er achterin nog voldoende ruimte zijn om de stoel naar achteren te schuiven of om comfortabel langs iemand te lopen die aan tafel zit. Ideaal is een afstand van 90 cm tussen de rand van de tafel en de muur. In dit gebied mogen geen deuren of meubeldeuren in de weg zitten.